HTML

Falrengető

Ha nem megy másképpen, megrengetjük a falakat is.

Friss topikok

  • 'ztaqrwa: Tartalom és forma. Kezdeményezésnek talán nem rossz, azonban kell, hogy a tartalom tartalmat a for... (2009.05.09. 17:00) Részletekbe veszve, avagy mi hogy legyen
  • palkotamas: @ArcHy: Én nem azért írtam ezt a cikket, hogy ez majd megoldja Magyarország nagy problémáját. Azér... (2009.04.28. 22:11) Ez lenne Magyarország?
  • KáD: Ez a kettős állampolgárság érdekes kérdés... A szívem azt mondja, keblemre magyar, egy nép vagyun... (2009.04.21. 19:03) Szomszédságpolitika-magyarságpolitika

Linkblog

Archívum

Szomszédságpolitika-magyarságpolitika

2009.04.07. 11:44 Szoicsijokoi

Azt hiszem mindenki számára evidens, hogy kölcsönösen jó, ha jóban vagyunk a szomszédainkkal. Akár a lépcsőházban, akár a szomszéd országban. Csak kérdés mi az az ár, ami még „megfizethető” ezért. Feladhatjuk-e ennek érdékebén az érdekeink egy részét és ha igen meddig mehetünk el? Számos konkrét esetet is irhatnék annak kapcsán, hogy Magyarország feladta az érdekei egy részét, hogy jó viszonyt tudjon tartani a szomszéd országokkal. (Pl. Bősi vízerőmű – Szlovákia, Ciánszennyezés- Románia, Bőrgyárak a Rába mellett- Ausztria)

Különös problématika a szomszéd országokban élő több millió magyar helyzete. Ez mindig vörös posztó volt/lesz a szomszéd országok vezetőinek szemében. Mennyire támogathatjuk az ország jó viszonyának rovására a helyi magyarság törekvéseit? (Pl. Autonómia) Magyarország jelenleg a se hús-se hal politikáját követi, hiszen nincs igazán elkötelezve ez iránt? Jó e ez így nekünk? És a határon túliaknak?

A magyarországi politika már egy bő évtizede evidenciaként kezeli azt a kérdést, hogy lehetőleg a határon túli magyarok a saját településterületeken boldoguljanak, „ne adjuk fel” e területeket. Persze a németek és a zsidók másként gondolkoznak, ők befogadják, hazacsalogatják kitelepültjeiket. Ez lenne a mi utunk is?

Azt mondják a hátárokon túl, a magyar államporgárság nem jelentene áttelepülést Magyarországra, csak biztonságot összetartozási érzést adna. Nem tudom. Tény, ismerek marosvásárhelyi volt gimnazista osztályt, melynek bő fele Magyarországon, Kanadában stb. él. Már a kitelepülés/eltelepülés jórészt lezajlott. De így van ez pl. Ukrajnában? Egy dolog mindenképp az állampolgárságuk mellett szólna: ők ezt kérik tőlünk. Azt nem hiszem, hogy ez alapjaiban rengetné meg a magyarországi gazdasági, szociális stb. rendszert. Nem jelentene sok változást, sőt, elsősorban az értelmiségiek, vállalkozó kedvűek jöttek és jönnek ide. Ez jó Magyarországnak. Egyértelműen. De ki marad otthon?

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://falrengeto.blog.hu/api/trackback/id/tr11051521

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ArcHy 2009.04.08. 14:03:53

Azt irod, hogy a hataron tuli magyarok azt kerik Tolunk, hogy legyen meg a kettos allampolgarsag. Par sorral lejebb pedig, hogy azt nem hiszed, hogy ez alapjaiban rendegtne meg a magyar gazdasagot, vagy a szocialis es egyeb ellatorendszert.

Szerintem ez egy ennel nehezebb, es korantsem ilyen egyertelmu kerdes, mert nyilvan azon jogositvanyok pontos ismerete nelkul, amit a kettos allampolgarsag jelentene, nehez megbecsulni ennek az anyagi/tarsadalmi vonzatat.

Abban a formaban, ahogyan eredetileg szerettek volna ezt elfogadtatni, eleg konkret szamokat lehetett mondani: mit jelentene ez az egeszsegugy szinjten (pl. az ingyenes alapellatasban, biztositas nelkul megjeleno tobb tizezer ember ellatasa), a szocialis ellatasok szintjen (rengeteg segely, kompenzacio alanyi jogon jar, palyazhato, stb.), illetve eleg csak arra gondolni, hogy hany tiz milliardokat kolt az allam az utazasi kompenzaciora a diakok illetve a 65 ev felettiak miatt: MAV+Volan+BKV.

Szoval en ovatosabb vagyok ennel szemely szerint, es nem tudok egyeterteni avval, hogy ez "egyertelmuen jo Magyarorszagnak".

A

Balázs42 2009.04.09. 10:49:21

Egy napja gondolkodom, hogy mi a véleményem. És még mindig nem tudom. Legalább 2-3 dolog mellett tudnék határozottan érvelni ráadásul olyan 2-3 dolog mellett amik egymásnak ellentmondanak.

1. Állampolgárság nuku, helyi oktatást, kulturát kell támogatni.

2. Állampolgárság rendben, de néhány dolgot ne állampolgársághoz, hanem adó és járulékfizetéshez kössünk. (pl. egészségügy, döntés adó és járulékfizetéssel kapcsolatos dolgokban). Ez persze kétmilliárd kérdést, problémát vet fel.

3. Állampolgárság úgy, hogy az ehhez kapcsolódó jelenlegi jogok megmaradnak.

A sorrend, hogy milyen szívesen érvelnék az egyes változatok mellett a fenti. Legalábbis, most amikor ráklikkelek a küldés gombra. Tudom, érveket még nem írtam, mert még nem igazán győztem meg magamat se.

enedere 2009.04.09. 15:14:35

Szerintem az alapvető kérdés, hogy miért érdemes magyarnak lenni. Ez országhatáron belül és kívül is releváns kérdésfelvetés.

Olvasatomban a magyarság nem más mint egy - határokon átívelő - kulturális közösség. Éppen ezért azt gondolom, hogy magyarnak lenne azért jó, mert lehet magyar nyelvű kulturális és szellemi termékeket fogyasztani.

Ezzel szemben a közszolgáltatásoknak területi alapon kell szerveződniük állami szinten (közbiztonság, közvilágítás), illetve fogyasztói csoportokban a piacokon (biztosító társaságok, egészségügy???).

Szóval a határon túli magyarok esetében (nem csak a Kárpát-medencében), mindent el kell követni, hogy a magyar kultúra hozzáférhető legyen, illetve, olyan tartalmak előállítására legyen képes, amiért jó magyarnak lenni. Viszont a szolgáltatásokhoz való hozzájutásban a magyar anyanyelvűek esetében bőven elég az EU minden polgára számára biztosított mód. (Persze Kárpátalja, és Vajdaság problémás...)

KáD 2009.04.21. 19:03:44

Ez a kettős állampolgárság érdekes kérdés...

A szívem azt mondja, keblemre magyar, egy nép vagyunk, még ha több országban élünk is. Erkölcsileg mindenképp értelemszerű és helyes megoldásnak tartom a kettős állampolgárságot.

A kérdés, hogy ez mivel járna? Számomra egyértelmű, hogy egy kettős állampolgár csak oda tud államilag támogatott iskolába járni, ahova adót fizet, és csak ott veheti igénybe az egészségügyi ellátást, ahova a TB-t fizeti. Ugyanez igaz a szociális juttatásokra is.

Csak ebben a formában lenne helyes kiterjeszteni az állampolgárságot a határon túliakra.

Ez eddig szerintem mindenkinek tiszta.

Ami a huncut csavar az egészben, az a szavazati jog. Mivel egy állampolgár természetesen szavazhat. Ami Magyarország esetében több millió új szavazót jelentene (nem néztem utána, de egy milliónál biztos, hogy nem kevesebb - kérlek javítsatok ki, ha tudjátok a korrekt számot).

Ami azt jelentené, hogy a politikai pártok sokkal jobban koncentrálnának arra, hogy a határon túliak kedvében járjanak. Ami egy bizonyos fokig jó, azonban a kérdés, hogy meddig mennének el?

Mennyi pénzt költenének az államkasszából arra, hogy olyan szavazók kedvében járjanak, akik nem Magyarországra fizetnek adót?

Egyáltalán, nekem, mint Magyarországon élő magyar állampolgárnak furcsa, hogy miért szavaz az országom sorsáról valaki, aki nem is itt él?

Természetesen ez minden országban így van, sok állampolgár él, adózik külföldön, és szavaz hazája választásain.

De most több, mint egymillió szavazóról beszélünk. Nem kis szám. Eldönthet egy választást.

Szóval fura. Nagyon fura.
süti beállítások módosítása